Un copil minunat, o poveste de viață!

 

 

Am ocazia să lucrez ȋn fiecare zi cu copii cu tulburări de spectru autist care m-au făcut să văd lumea ȋntr-o manieră diferită, să ofer tot ce este mai bun pentru ei şi să ȋi mulţumesc lui Dumnezeu că i-am ȋntâlnit şi că pot să ȋi ajut.

Ȋl numesc copilul minune pentru că la vârsta de 5 ani a frecventat un program de terapie pentru o perioadă scurtă de timp şi de atunci nu a mai mers la nici o terapie până la vârsta de 13 ani, când a ajuns la „Bună Ziua, Copii din România”.

Ȋntr-o perioadă scurtă a ȋnvăţat culorile, noţiunile de mare/mic, potriveşte după criteriul texturii, potriveşte piesele de la puzzle-urile incastru şi repetă onomatopee specifice unor animale. A reuşit să se acomodeze cu terapeutul şi s-a detaşat de mama stând singur ȋn sala de terapie.

A avea un copil cu o astfel de tulburare de dezvoltare este cu siguranţă o provocare pe care viaţa ne-o lansează fără drept de apel şi căreia, indiferent de circumstanţele ȋn care se ȋntâmplă, trebuie să ȋi facem faţă. Niciun părinte nu ȋşi doreşte suferinţa propriului copil, indiferent care ar fi definiţia suferinţei, dar Paul are alături o familie minunată, dedicată creşterii şi educării copiilor. Acesta nu este singurul copil al familiei, el mai are ȋncă doi fraţi mai mici. De creşterea şi educarea copiilor se ocupă mama care este o femeie puternică, onestă, demnă şi preocupată ȋn permanenţă de binele acestora. Ȋi văd chipul plin de tristeţe, griji şi uneori de neputinţa de a face mai mult pentru familia ei. Tatăl munceşte ȋn construcţii zi de zi pentru a le asigura nevoile copiilor şi este plecat mare parte a timpului.

Cu toate acestea mama continuă să lupte pentru copilul ei și se bucură de fiecare progres. Nu lipseşte de la nicio ședință deși vine de la 25 de km cu mijloc de transport în comun împreună cu ceilalți doi copii mai mici pentru că Paul merită ca orice alt copil de pe Planeta să fie ajutat să se dezvolte într-un mod armonios. Orice copil are nevoie de atenție și afecțiune indiferent de gradul de dezvoltare la care va ajunge pe parcursul vieții.

Așa că Paul noi te felicităm pentru copilul minunat care ești și de la care toţi trebuie să ȋnvăţăm câte ceva și în același timp o felicităm și pe mama pentru modelul de dragoste necondiționată pe care ni l-a transmis și care reprezintă o lecție de viață pentru noi toți.

 

Psiholog,

Manea Mirela

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × two =