Proiectul Emoții, culoare, senzații, echilibru și „ubuntu” pentru copiii cu dizabilități, la final

Fundația Inimă de Copil (Galați) anunță finalizarea cu succes a proiectului Emoții, culoare, senzații, echilibru și „ubuntu” pentru copiii cu dizabilități. Este vorba despre un proiect derulat în ultimele opt luni în parteneriat cu Asociația Bună Ziua, Copii din România (Bârlad, județul Vaslui), finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Proiectul a venit în sprijinul a peste 50 de copii cu dizabilități si 50 de părinți/aparținători ai copiilor din județele Galați și Vaslui și din județele învecinate, din mediul rural și urban, pentru a acoperi nevoia de sprijin emoțional, suport, integrare socială a acestor copii și a familiilor acestora. Scopul proiectului a fost de a susține o viață mai sănătoasă, fizic și emoțional, îmbrățișând un concept de „ubuntu”* atât pentru copiii cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare, cât și pentru părinții lor.

În cadrul proiectului, în centrele de recuperare ale celor doua organizații, am oferit pentru copiii din județele Galați și Vaslui sesiuni de terapii specifice de recuperare pentru copiii cu CES (terapii cognitiv-comportamentale, logopedie, terapie multi-senzorială, terapie ocupațională/ ludoterapie). Pentru acești copii și părinții lor, care au ocazii destul de puține de socializare și acceptare totală, am facilitat interacțiuni terapeutice în grupuri mici, în aer liber, dar și activități ghidate terapeutic copil-copil, copil-părinte, părinte-părinte. De asemenea, în cadrul proiectului Emoții, culoare, senzații, echilibru și „ubuntu” pentru copiii cu dizabilități, am avut bucuria să inaugurăm la ambele organizații câte o Grădină Senzorială în curtea centrelor de recuperare și am tipărit și distribuim în rândul părinților interesați și specialiștilor, din domeniul medical și educativ, o broșură care are scopul de a ajuta la identificarea cât mai timpurie a eventualele probleme care apar în dezvoltarea copiilor 0-7 ani.

Rezultate ale proiectului în cifre in perioada iulie 2021 – februarie 2022:

2000+ ore de terapie, 109 evaluari de specialitate pentru peste 50 de copii cu CES provenind din 21 de localități din județele Galați și Vaslui, 19 dintre aceste localități fiind sate sau localități mici în care copiii nu aveau oportunități pentru terapie. 55 de parinți și bunici au beneficiat de suport alături de copii, de informații prețioase privind îngrijirea și recuperarea copiilor, susținere, în aproape 100 de sesiuni comune de lucru în terapie părinte-copil. 2 gradini senzoriale au fost amenajate de cele două organizații și o noua sală de terapie multi-senzorială pentru copiii din Bârlad, s-au făcut dotări ale centrelor cu numeroase echipamente, bunuri și consumabile pentru sălile de terapie, bunuri ce contribuie la sustenabilitate și de continuarea oferirii sesiunilor de terapie în cele mai bune condiții și acum, după încheierea proiectului. Cele 500 exemplare ale broșurii informative vor ajunge la părinți, cadre medicale și didactice care au nevoie de ele.

Anna Burtea, director general Fundația Inimă de Copil: „Prin tot ceea ce s-a făcut în acest proiect am dorit să ajutăm copiii și părinții să atingă un echilibru mai bun în relația cu propriile emoții, senzații, să construiască relații de susținere și apropiere în familie și în rețeaua lor de sprijin. Din punct de vedere tehnic, proiectul s-a încheiat, însă toate aceste terapii și acest mod de a aborda problema întârzierii de dezvoltare a copiilor și nevoile lor vor continua.

Vlad este unul dintre copiii care a beneficiat de proiect, venind săptămânal pentru sesiunile de terapie dintr-un sat de la 40 de km de Galați, împreună cu bunica. Dacă nu ar fi considerat importante și utile aceste sesiuni, nu ar fi făcut familia lui acest efort ca timp și implicare.”

 

Detalii despre acest proiect, precum și povești ale celor implicați în program puteți găsi pe pagina web a Fundației Inimă de Copil, https://inimadecopil.ro/v2.0/parteneriate/in-stare-de-bine/.

 

 

* Ubuntu – cuvânt din Africa de Sud, care înseamnă compasiune, umanitate și blândețe sufletească.

 

 

Departamentul Comunicare Fundația Inimă de Copil

www.inimadecopil.ro

Marius Ţuca

0740.422.783

[email protected]

 

………………………………………………………………

 

Despre Fundația Inimă de Copil

Inimă de Copil este cea mai mare organizație din regiune care administrează și implementează servicii sociale pentru copii și familii în nevoie, copii și tineri cu dizabilități și este recunoscută ca una dintre cele mai bune și eficiente organizații care furnizează servicii sociale. Inimă de Copil luptă de 24 de ani să ofere, prin educaţie, o șansă la un viitor mai bun copiilor vulnerabili și visează la o Românie în care, în mod firesc, oamenii fac bine celor aflați în dificultate. Pentru mai multe informații, accesați www.inimadecopil.ro

 

Despre Asociația Bună Ziua, Copii din România

Asociaţia „Bună Ziua, Copii din România” (BZRO) este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată la Bârlad în 1999 din iniţiativa unui grup de voluntari olandezi care au venit în România, cu dorinţa de a ajuta copiii din centrele de plasament şiinstituţiile statului responsabile de îngrijirea şicreşterea acestora. Misiunea Bună Ziua, Copii din România este de a susține copiii, tinerii și familiile pentru a duce o viață demnă, în bunăstare. În cei 20 de ani de activitate au implementat proiecte și au furnizat servicii sociale pentru copii, tineri și familii în dificultate, au promovat și facilitat implicarea membrilor comunității în programe de voluntariat și au organizat instruiri pentru personalul din domeniul social și educațional. Pentru mai multe informații, accesați www.bunaziuacopii.ro

 

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

 

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

 

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen + four =