Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT Portuguese PT Romanian RO Spanish ES

Lansare carte „Mamă, tată, creșteți-mă în Iubire! Întâmplări și tâlcuiri din labirintul preșcolarității”, autoare Nicoleta Horduna, Editura Agaton

În data de 5 decembrie 2018, în sala de lectură a Bibliotecii „Stroe S. Belloescu” din Bârlad, a avut loc evenimentul de lansare a cărții „Mamă, tată, creșteți-mă în Iubire! Întâmplări și tâlcuiri din labirintul preșcolarității”, scrisă de colega noastră Nicoleta Horduna și apărută la Editura Agaton.

Bună Ziua, Copii din România în colaborare cu Primăria Municipiului Bârlad, Consiliul Local  și Biblioteca „Stroe S. Belloescu” au fost organizatorii evenimentului.

Printre invitații care au fost alături de autor pentru a-și expune părerile cu privire la cartea mai sus amintită s-au numărat prof. Ionel Armeanu-Ștefănică (directorul general al DGASPC Vaslui) , prof. Daniela Laic (director CJRAE Vaslui) și preotul Adrian Sorin Filimon (preot paroh Biserica Sf. Nicolae).

Reîntâlnirea autoarei cu ținuturile natale, dar și cu oamenii acestor ținuturi a fost una încărcată de trăiri autentice, la care au contribuit, în egală măsură, și mesajele, emoțiile, talentul și  candoarea copiilor de la Grupul de Copii „Floare-de-Colț” al Școlii Gimnaziale „Vasile Pârvan”, profesor îndrumător Mihaela Oprea și de la Clubul Copiilor, Cercul de teatru, coordonator prof. Eliza Mihaela Artene, copii care au venit cu mare drag să o susțină pe autoare în această dragă revedere.

Despre apariția și însemnătatea acestei cărți, pe piața cărții din România, ne vorbește, într-o recentă recenzie, dna Amalia Dragne, redactor în cadrul Editurii Agaton”, editură la care prezentul volum a văzut lumina tiparului.

„Mamă, tată, creșteți-mă în Iubire!” este o carte a cărei apariție în peisajul editorial românesc poate fi comparată cu o zi de sărbătoare. Orice carte bună aduce bucurie prin hrana intelectuală și spirituală pe care o oferă cititorilor, dar și prin minunea descoperirii omului din spatele cuvintelor.

„Mamă, tată, creșteți-mă în Iubire!”, așa cum sugerează și subtitlul – „Întâmplări și tâlcuiri din labirintul preșcolarității” –, tratează problema educației copiilor până la vârsta școlară. Cartea e structurată pe mai multe capitole care reprezintă tot atâtea teme de real interes pentru părinții responsabili: „Adaptarea la grădiniță”, „Furia”, „Limitele”, „Agresivitatea”, „Feed-back-ul (absent sau negativ, pozitiv și argumentat)”, „Ascultarea”, „Pierdere și suferință”. Expunerea nu este una „de manual”, încărcată în definiții și termeni specifici psihologiei, ci reprezintă o sinteză care are la bază o prelucrare originală a cunoștințelor și experienței autoarei.. Fiecare capitol este urmat de câte o poveste cu tâlc, care transpune tema respectivă într-o cheie profundă de înțelegere și interpretare. Poveștile pot fi la fel de bine gustate de copii și adulți.

Cartea impresionează și prin faptul că este un demers de autoanaliză, de autodescoperire al autoarei, care se desfășoară pe viu sub ochii cititorului. De altfel, aceasta este întreaga perspectivă a cărții: nu doar părinții își nasc și cresc copiii, ci și invers, părinții înșiși simt că se nasc și cresc tocmai în interiorul relației vii dintre ei și copiii lor.

Presărată cu sclipiri de înțelepciune, „Mamă, tată, creșteți-mă în Iubire!” este o carte care merită nu doar citită, ci și aprofundată. Chiar și la a doua sau a treia lectură, textele ei ne pot îmbogăți cu sensuri noi, cu noi descoperiri.” La acest link puteți vizualiza întregul eveniment.

Despre autor:

Autoare Horduna Nicoleta s-a născut în Stoișești, un sătuc moldovenesc, situat între Dealurile Falciului, nu departe de apa Bârladului, mai tot timpul învolburată, pe atunci, de la atâtea ploi venite pe neașteptate din tăriile cerului. Locul nașterii i-a rămas adânc întipărit în memoria și-l regăsește pulsând de viața în toate amintirile ei.

În copilărie, compunerile școlare i-au fost pricină de neliniște și chin până în momentul în care, din revoltă contra rigorismului exagerat și criticilor învățătorului, scrisul a devenit o modalitate de consolare și de afirmare a identității copilului care pe atunci se simțea nedreptățit și strâmbat de boala nesănătoasă a comparațiilor adusă în lume de către unii adulți.

În adolescență a descoperit noi valențe și puteri ale cuvântului: bucuria scrisului, însoțită fiind de bucuria putinței de rostire a vorbelor libere, ambele venite din nevoia ei, aproape nebună, de a se reflecta în cei din juru ei și de a reflecta,vedea și simți lumea cu toată ființa ei, a eliberat-o din tot soiul de încorsetări pe care le resimțise până atunci și care îi fuseseră potrivnice.

„Astăzi de bucuria scrisului mi-a reamintit copilul meu care, în fiecare seară, îmi cere să-i mai aștern la picioare încă un regat din vreo poveste pe ai cărei eroi el însuși îi cheamă spre a le insufla viață. De la el am învățat că poveștile, de orice fel, nu trebuie păstrate doar pentru sine, ci pot fi dăruite spre a lumina zilele întunecate, mintea și sufletul tuturor celor care au nevoie de ele.

Cartea “Mamă, tată, creșteți-mă în Iubire! Întâmplări și tâlcuiri din labirintul preșcolarității” s-a născut din acest soi de înțelegere și a curs firesc înspre scriere ca o ploaie revigorantă ce trebuia să se întâmple pentru a răcori un ținut încins de la atâta freamăt.”( Nicoleta Horduna)

Pentru ea fiecare cititor este asemeni unei fortărețe; i-ar plăcea să poată deschide, blând, cumpătat, fără zgomot, cu bucuria întâlnirii, vederii și descoperirii reciproce, cât mai multe porți care separă astfel de fortărețe una de cealaltă. Fiecare interacțiune a ei cu oamenii care îi citesc cartea este un schimb de emoții și de gânduri din care, de bună seamă, așa cum spune autoarea „va avea, încă, de învățat multe  lecții…”

Nicoleta Horduna, înainte de a fi autoare de carte, este om. Un  om  dedicat profesiei și cauzei creșterii și educării sănătoase a copiilor, fiind implicată, încă dinainte de finalizarea studiilor, în programe și proiecte derulate de diferite organizațiilor neguvernamentale în care a profesat, mai apoi, ca psiholog.

Prin toate activitățile pe care le-a desfășurat, a pledat cauza familiei și a copiilor care , spune dumneaei, „ nu pot crește sănătos, spori în cele bune și atinge menirea pentru care s-au născut pe acest pământ, în absența familiei, singura în măsură și capabilă să le dăruiască toată dragostea, toate modelele și  încurajările potrivite, de care vor avea nevoie pe tot parcursul existenței lor”.

A crezut și crede cu tărie în importanța creșterii copiilor alături de părinții lor, părinți alături de care a fost și este în continuare, susținându-i și încurajându-i în cadrul grupurilor de sprijin, prin cursuri de educație parentală,  în ședințele de consiliere psihologică, dar și prin articolele dedicate părinților și scrise de dumneaei pe platforma online pentru părinți a aceleași Asociații.

Acum, mamă fiind, sprijinul său a devenit unul mai personal,  Nicoleta având dorința și deschiderea de a împărtăși și altor părinți din propria- i  experiență de părinte, demersul său scriitoricesc fiind  o invitație la autovindecare  a părinților cărora copiii le „ servesc” multiple lecții de viață, o invitație la o creștere împreună a părintelui/ părinților alături de copil/ copii.

Nicoleta Horduna nu oferă în cartea sa 7,8 sau 10 secrete prin care părinții să crească copii fericiți, ci le amintește că există un singur mod de a-i crește și educa, o metodă aflată la îndemâna oricărui părinte, și nu există vreun secret pentru a se bucura de ”părinție”,  căci această metodă este IUBIREA.  Încă din titlu autoarea, dând glas vocilor, nevoilor și suferințelor tuturor copiilor din lumea aceasta, îi îndeamnă pe părinți să asculte de acest glas care îi strigă și îi roagă: ”Mamă, tată, creșteți-mă în Iubire!”

Prin cartea sa, autoarea  ne aduce aminte tuturor că misiunea de a susține copiii, tinerii și familia, misiune care este și rațiunea de a fi a Asociației ”Bună Ziua Copii din România”, ar trebui să devină încredințarea fiecăruia dintre noi.

”Mamă, tată, creșteți-mă în Iubire!” este o carte care se adresează atât părinților, cât și viitorilor părinți prin lecțiile de viață inserate în paginile ei, prin procesele de autoanaliză la care ne invită și prin exercițiul la care ne provoacă de a ne redefini ca oameni și ca părinți, dar, în egală măsură, poate sluji  și copiilor, poveștile terapeutice dăruite de autoare și aflate aici, în paginile cărții, putând  aduce în copiii, dar și în fiecare dintre părinți, schimbări comportamentale și atitudinale mult dorite și așteptate de fiecare în parte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 6 =