Inaugurare Grădina Senzorială

 

Bậrlad, 07.10.2021

Comunicat de presă

 

Asociaţia Bună ziua copii din Romậnia a inaugurat astăzi Grădina Senzorială construită în ultimele săptămâni în curtea Centrului Căsuţa cu jocuri pentru copii cu autism. Investiția a fost realizată în cadrul proiectului „Emoții, culoare, senzații, echilibru și «ubuntu» pentru copiii cu dizabilități”, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Grădina senzorială va permite specialiştilor din cadrul Asociaţiei Bună ziua Copii din Romậnia să vină în întậmpinarea nevoilor copiilor şi să îi sprijine în dezvoltarea lor. Acest spaţiu în aer liber ne permite astfel să diversificăm terapiile şi să asigurăm plus valoare serviciilor oferite.

Mihaela Zanoschi, președinte Asociaţia Bună ziua copii din Romậnia: ”Grădina Senzorială pe care o lansăm astăzi la Bârlad vine în completarea serviciilor pe care le oferim copiilor în Căsuța cu Jocuri pentru Copii cu Autism din str. Mihai Eminescu, nr.2. Este pe de altă parte și un vis profesional împlinit al echipei centrului  care și-a dorit foarte mult să creeze un spațiu prietenos, terapeutic, în mijlocul naturii și la care visa încă de pe vremea când desfășura terapiile cu copiii într-un apartament, acolo unde am început în urmă cu 5 ani. Datorăm această realizare finanțatorului acestui proiect – Kaufland România – căruia îi suntem recunoscători, dar în egală măsură, și partenerului nostru Fundația Inimă de Copil din Galați care a crezut în noi și împreună implementăm proiectul „Emoții, culoare, senzații, echilibru și «unbutu» pentru copiii cu dizabilități”. Ne dorim ca pentru copiii cu dizabilități acest spațiu să devină un spațiu drag, de relaxare și joc, care să le stimuleze curiozitatea pentru explorarea lumii înconjurătoare și simțurile și care să contribuie la starea lor de bine.”

Mirela Manea, psiholog, coordonator al Căsuţei cu Jocuri pentru Copii cu Autism: „Copiii care accesează serviciile Asociaţiei Bună Ziua Copii din Romậnia sunt afectaţi diferit de această tulburare de dezvoltare, de la grav afectaţi la uşor afectati, de aceea ne-am dorit să diversificăm serviciile terapeutice. Cu ajutorul acestei grădini senzoriale copiii vor fi stimulaţi pentru a putea percepe mediul înconjurător în mod corespunzător şi astfel conectarea cu natura să fie una pozitivă. Desensibilizarea se va realiza  într-un mediu prietenos, în aer liber şi va fi îmbinată cu Ziua Jocului, activitate pe care copiii o au săptămậnal la centru. De asemenea, părinţii acestor copii minunaţi vor beneficia şi ei de acest spaţiu în aer liber şi vor putea petrece un timp de calitate cu specialiştii asociaţiei în cadrul grupurilor de suport părinţi.’’

O grădină senzorială similară a fost inaugurată în data de 24 septembrie 2021, în cadrul aceluiași proiect și de către partenerii noștri din Galaţi, Fundaţia Inimă de copil.

 

Informații de background:

Despre proiectul „Emoții, culoare, senzații, echilibru și «ubuntu» pentru copiii cu dizabilități”

Proiectul își propune să susțină o viață mai sănătoasă fizic și emoțional, îmbrățișând un concept de ”ubuntu pentru copiii cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare” și familiile lor. Realizăm acest lucru prin accesul la terapii specifice de recuperare pentru copiii cu CES (cognitiv-comportamentală, logopedică, multi-senzorială, terapie ocupațională/ ludoterapie), interacțiuni terapeutice în grupuri mici în aer liber, activități ghidate terapeutic copil-copil, copil-părinte, părinte-părinte, pentru a experimenta, a atinge un echilibru mai bun în relația cu propriile emoții, senzații, construirea relațiilor de susținere și apropiere în familie, copil-părinte, și în rețeaua de sprijin a părinților.

Despre Asociația Bună Ziua, Copii din România

Asociaţia „Bună Ziua, Copii din România” (BZRO) este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată la Bârlad în 1999 din iniţiativa unui grup de voluntari olandezi, care au venit în România cu dorința de a ajuta copiii din centrele de plasament şi instituţiile statului responsabile de îngrijirea şi creşterea acestora. Misiunea Bună Ziua, Copii din România este de a susține copiii, tinerii și familiile pentru a duce o viață demnă, în bunăstare. În cei 20 de ani de activitate au implementat proiecte și au furnizat servicii sociale pentru copii, tineri și familii în dificultate, au promovat și facilitat implicarea membrilor comunității în programe de voluntariat și au organizat instruiri pentru personalul din domeniul social și educațional. Pentru mai multe informații, accesați www.bunaziuacopii.ro.

Despre Fundația Inimă de Copil

Fundația Inimă de Copil luptă de 25 de ani să ofere, prin educaţie, o șansă la un viitor mai bun copiilor vulnerabili și visează la o Românie în care, în mod firesc, oamenii fac bine celor aflați în dificultate. În anul 2020, 297 de copii au beneficiat de programele de educație și sănătate ale Fundației Inimă de Copil, iar alți 350 au primit sprijinul de care aveau nevoie. Au fost investite mii de ore pentru a oferi ajutor la teme, consiliere și dezvoltare pentru copiii din centrele fundației. Au fost oferite 3.600 sesiuni de recuperare pentru copiii cu dizabilități, 93 de burse lunare de merit pentru copii cu rezultate școlare excepționale și peste 6.600 de ore de meditații online. Pentru mai multe informații, vizitați www.inimadecopil.ro.

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × one =